Είπαν «όχι» στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας: Πραγματοποιήθηκε το Πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο (Φωτο)

Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Mε τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών, καθώς και εργατικών, εκπαιδευτικών και συνταξιουχικών σωματείων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, το πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία, στην πλατεία Ελευθερίας.

 Σωματεία και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο νομό, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, καθώς και μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων.
Δήλωσαν αντίθετοι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ζητώντας την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Το «παρών» έδωσαν και οι Επιτροπές Αγώνα Λασιθίου.

Δείτε φωτογραφίες του Κώστα Μεταξάκη (imageonline.gr) από την Πλατεία Ελευθερίας:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Δ ΒΡΥΣΑΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟY ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΓΝΗ Κ ΜΕΛΟYΣ ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ

Από εδώ στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στο παλαιστινιακό λαό, στους γιατρούς ,νοσηλευτές που δίνουν ηρωικά τη μάχη υπεράσπισης της υγειας ,του δικαιώματος για ανεξάρτητο κράτος κόντρα στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και των συμμάχων του ΕΕ ΝΑΤΟ Ελληνική κυβέρνηση Η σημερινή μας συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια των μεγάλων αγώνων που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί μας τον τελευταίο χρόνο Συμβάλλει να σπάσει το αφήγημα της κυβέρνηση περί της κανονικότητας ,περί αναβάθμισης που δήθεν επιδιώκει ,περί ευρωπαϊκής κανονικότητας που εισέρχεται το ΕΣΥ Αποτελεί συμβολή στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά στο να σπάσει η μοιρολατρεία ,η αναμονή για σωτήρες Απέναντι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στην υγεία Μια υποχρέωση έχουμε ,να τους ξεφορτωθούμε αυτούς και όσους έχουν συμβάλλει από θέση ευθύνης να υλοποιούν αυτές τις πολιτικέ τις επιλογές που εκπορεύονται από τις επιλογές και απαιτήσεις της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων

Τσακίζουν τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη του σαπίλας του συστήματος που ζούμε, όπου ακόμη και βασικές κοινωνικές ανάγκες και λαϊκά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως «εμπορεύματα».

Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή τους είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες και να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, απαιτεί τη μείωση και του «μη μισθολογικού κόστους» μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντάμε με την αλήθεια για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και τις διεκδικήσεις μας για:

► επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναμόρφωση του Οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

► αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ένταξη στα ΒΑΕ και λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.

Το μόνο “αντίπαλο δέος” στην κυβέρνηση και στην άγρια πολιτική που κλιμακώνεται και ο μόνος τρόπος για να έχουμε νίκες και κατακτήσεις, είναι αυτοί οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, που ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα. Αποτελεί σημαντική κατάκτηση η συμμαχία υγειονομικών-εργαζομενων-αυτοαπασχολουμενων-αγροτων-μαθητών-φοιτητων, γύρω από το μέτωπο της υγείας, κόντρα σε τοπικισμούς και διαχωρισμούς. Αυτήν πρέπει να σταθεροποιήσουμε και να επεκτείνουμε και σε άλλα μεγάλα μέτωπα: ακρίβεια, εισόδημα, κόστος παραγωγής, ώστε να σαρώσουμε μια ώρα αρχύτερα την αντιλαϊκή πολιτική και τα φερέφωνα της, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο έχοντας στο επίκεντρό μας ότι η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!

ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΟΡΘΙΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟ

image0.jpegimage1.jpegimage2.jpegimage3.jpeg

Στο κάλεσμά του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ανέφερε:

Σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στο Πανηρακλειώτικο Συλλαλητήριο για την Υγεία την Τρίτη 21 Μάη στις 12:30 στην πλ. Ελευθερίας στο πλαίσιο της αντίστασής μας ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που απειλούν την υγεία και τα δικαιώματά μας.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση στο νοσοκομείο, στην εντατικοποίηση, στα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες, στις ελλείψεις προσωπικού, στους μειωμένους μισθούς και στην αβεβαιότητα για δεκάδες συναδέλφους συμβασιούχους, καθώς και για τους ασθενείς.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις συμβασιούχων, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας εις βάρος των ασθενών και των εργαζομένων.

Αντιδρούμε ενεργά και διεκδικούμε:
• Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017.
• Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
• Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων.
• ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.
• Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί